Foraj Geotermal

Un put este o groapa sapata prin foraj artificial in scoarta pamantului, prin care se poate extrage apa, petrol sau un alt lichid aflat ntr-un zacamant. Puturile pot fi realizate pentru explorare ori in alte scopuri tehnice.
        Puturile de apa pot fi de doua tipuri: puturi de mica adancime si puturi de mare adancime. in cazul celor dintai apa poate fi obtinuta foarte usor, dar impuritatile pot ajunge usor in lichid astfel incat exista un risc serios de contaminare.  Pentru puturile de adancime mare nu exista risc de contaminare, ele neavand impuritati organice.
        Construirea de puturi forate de adancime 30-200m, mecanizat, dupa tehnologie americana, foraj rotatic cu circulatie directa de fluid de foraj si echipate cu pompa submersibila, conducta de refulare, statie de tratare, rezervor si conducte ramificate de distributie.
Construirea acestor tipuri de puturi rezolva problema sursei de apa pentru comunitatile rurale si suburbane unde: 

1. Resursele de suprafata nu pot fi captate si unde nu exista apa potabila in panza freatica de suprafata;
2. Exista certitudinea ca sursa de apa se afla la o adancime accesibila (nu mai mare de 200m);
3. Costul exploatarii surselor de suprafata este mult prea mare. 

        Aceasta solutie prezinta urmatoarele caracteristici si include urmatoarele componente -put forat de adancime, H=30-80 m, Diametrul putului D=230mm, foraj mecanizat dupa tehnologie americana, foraj rotativ hidraulic cu circulatie directa de fluid de foraj. Tubajul este constituit din tuburi PVC speciale pentru puturi de apa, de culoare albastra, cu mufa, filet si garnitura cu dimensiunile 125×5,4mm ; 140×5,4mm ; 160×5,4mm. Captarea apei se face pe adancime, prin stratul acvifer si sub strat, cu 20 m de filtre SCREEN (tuburi speciale, cu fante cu g=0,3-0,5mm) si cu strat de filtraj de pietris margaritar cu granulatia g=3-5mm, n spatiul inelar dintre tub si putul forat, pe toata lungimea filtrelor SCREEN.
Instalatiile de foraj care utilizeaza principiul forajului mecanizat rotativ hidraulic clasic, cu circulatie directa de fluid de foraj, au n general urmatoarea componenta si functionare:

        Garnitura de prajini de foraj cu sapa de foraj atasata se roteste fiind antrenata mecanic de la un cap de foraj cu actionare mecanica de la un motor termic sau hidrostatica de la un motor hidrostatic lent. 

        Introducerea si scoaterea unui pas de prajina de foraj se face secvential, pas cu pas, prin blocarea garniturii de prajini la podul sondei intr-o broasca cu pene si o furca speciala care intra in locasul frezat de blocaj al prajinilor si se sprijina si se blocheaza in broasca cu pene.

         Manevrarea garniturii de prajini de foraj pentru introducerea / scoaterea unui pas se face cu un troliu manual cu sistem de manevra cu cablu tip macara-geamblac (palan mobil), cu multiplicare de forta, sau cu un mecanism de actionare cu lant si cu cilindru hidraulic, cu multiplicare de cursa pentru realizarea forajului hidraulic, in garnitura de prajini (tip teava) se injecteaza prin intermediul unui cap de spalare fluid de foraj, de la grupul motopompa de foraj. 

        Fluidul de foraj circula prin interiorul prajinilor si prin duzele sapei de foraj spala sub presiune talpa sondei, indepartand sfaramaturile de roca si detritusul, care se evacueaza apoi prin spatiul inelar dintre prajini si putul forat, pana la suprafata. Acesta este procedeul de foraj rotativ hidraulic cu circulatie directa de fluid de foraj. Daca nu ar exista spalarea continua a talpii sondei si indepartarea sfaramaturilor si detritusului cu fluidul de foraj, sapa s-ar bloca imediat , nu ar inainta nici un pas de prajina. 

        Fluidul de foraj se recupereaza printr-un sant intr-o groapa de decantare, care comunica printr-un sant cu meandre (pentru decantare) cu alta groapa de alimentare, de unde este din nou recirculat de catre grupul motopompa de foraj si procesul se repeta. Este de o mare importanta existenta unei circulatii continue de fluid de foraj, fara de care sapa nu ar avansa si s-ar bloca; de asemenea evitarea prabusirii putului, inainte de tubaj se face prin presiunea hidraulica a fluidului de foraj asupra peretilor putului. 

        La aparitia pierderii de circulatie, forajul se opreste, se ridica sapa cu un pas de prajina si se adauga aditiv de foraj pentru restabilirea circulatiei. Tubajul se face dupa terminarea completa a forajului pe toata adancimea putului si la diametrul final al putului. 

        Pentru evitarea pierderii de circulatie in straturi poroase si a colapsului (prabusirea putului), pentru decantarea in batal a detritusului, in fluidul de foraj se adauga aditiv de foraj (bentonita+CMC+soda calcinata). Fluidul de foraj se prepara in batal cu o zii inainte de inceperea forajului, pentru hidratarea si omogenizarea perfecta a amestecului. 

metoda are avantajul ca se evita prabusirea (colapsul ) putului prin presiunea hidraulica a fluidului de foraj, si prin lipirea peretilor putului cu aditivi din fluidul de foraj. De aceea se poate fora la adancimi mari, pe toata adancimea putului si pana la diametrul maxim, fara sa fie nevoie sa se tubeze in timpul forajului; tubajul se face la final, dupa terminarea forajului; aceasta reprezinta o simplificare si o crestere de productivitate enorma din punctul de vedere al tehnologiei de foraj; -pentru depistarea surselor bogate si curate de apa, si pentru a se putea sti pozitionarea exacta a filtrelor SCREEN de captare, dupa foraj si inainte de tubaj se poate face cercetare geofizica, carotaj electric, metoda rezistiva. Se obtine astfel o diagrafie cu conformatia exacta a straturilor forate si cu pozitionarea exacta a straturilor acvifere curate si bogate in apa; se pot astfel pozitiona cu exactitate pe verticala filtrele SCREEN si zona straturilor curate si bogate si se evita captarea unor straturi infestate cu mal foarte fin, care nu poate fi eliminat la deznisipare;


punerea in productie si deznisiparea putului se face cu pompa MAMUT prin procedeul aer-lift (tub ejector); se introduce aer sub presiune printr-un furtun subtire in dispozitivul de sifonare, amestecul aerat cu densitate mica de apa-aer-nisip-detritus este evacuat printr-un furtun gros legat de dispozitivul de sifonare pana la limpezirea apei din strat si decolmatarea putului ; furtunul cu aer trebuie imersat in apa 60% din lungimea lui. Pentru a putea functiona, sifonul mamutului trebuie sa aiba deasupra o coloana de apa cu adancimea de minim 30 de metri, mamutul nu functioneaza eficient decat pentru adancimi mai mari de 30m. De aceea se foreaza prin aceasta metoda numai puturi de apa mai adanci de 30de metri, se ofera astfel cel mai bun raport pret/calitate de pe piata, se ofera apa curata, filtrata, fara mal si nisip, la un debit bun Q=80-100 litri/min si stabil.


        Forarea mecanica se executa cu ajutorul unei instalatii de foraj care se aduce la amplasamentul stabilit. Aceasta metoda, foraj mecanizat rotativ cu circulatie directa de fluid de foraj are raportul cel mai bun pret/calitate prin utilizarea instalatilor ultrausoare si usoare de foraj hidrogeologic, care au costuri de foraj/tubaj atractiv. Instalatile de foraj industriale, de puteri mari (100-300CP) pe autosasiu au preturi foarte mari de exploatare, utilizarea acestor instalatii masive de foraj impune preturi foarte mari, 100-200 euro per metru forat si tubat, preturi prohibitive pentru comunitatile rurale si suburbane, piata tinta a prezentului program de cercetare. Instalatile usoare si ultrausoare de foraj oferite n foraj ecologic, sunt de dimensiuni mici, se pot transporta usor, ofera flexibilitate operatiilor tehnologice, spre deosebire de instalatile de foraj, masive, de puteri mari, pe autosasiu, care foreaza neecologic, distrug proprietatea micilor gospodarii particulare, au un acces greoi pe proprietatea particularului iar in unele zone nu pot avea acces pe proprietatea particularului. 

Aceasta metoda de asigurare a resurselor de apa mai cuprinde urmatoarele componente:

  • casa putului (izolarea si sanitarizarea suprafetei superioare a putului de apa);
  • conducta principala PEHD L=150m cu D=100 mm;
  • statie de tratare;
  • pompa submersibila + hidrofor special pentru pompa submersibila + instalatile hidraulice si electrice;
  • rezervor Q=20 m3 realizat din fibra de sticla, pozitionat la inaltime, de obicei in podul casei;
  • conducta de distributie L=1000m cu D = 110 mm;
  • cismele publice: 1-3 buc. 

        Se apreciaza ca un put forat astfel poate alimenta cu apa aproximativ 130 de gospodarii cu 650 locuitori ce locuiesc la o distanta de aproximativ 125 de metri dar nu mai mult de 250 de metri de putul forat. Aplicarea acestei solutii este conditionata de efectuarea unui studiu hidrogeologic ce trebuie sa confirme existenta apei de adincime si la calitatile acceptate de STAS nr.1342. 

        De asemenea la proiectarea captarii apei subterane prin puturi individuale se vor respecta prevederile SR 1629-2/1996 referitoare la captarea apelor subterane prin puturi. Detalii referitoare la tehnologia de realizare a forajelor mecanice, care sunt obiectul programului actual de cercetare, sunt oferite la capitolul referitor la „Analiza tehnologiilor de foraj mecanizat hidrogeologic”.

        Costurile orientative pentru aplicarea acestei solutii sunt oferite in Anexa 14. Detalii referitoare la operatiunile tehnice necesare pentru pregatirea si executarea puturilor forate, tipuri de filtre, decantarea, colmatarea si decolmatarea, deznisiparea si pomparea experimentala sunt prezentate in Anexele 4,5 si 6.

        Punctele tari: acces la apa de calitate mai buna a locuitorilor; sunt captate straturile de adancime mare (incepand de la al treilea strat acvifer in jos), bogate si curate, nepoluate, fara nitriti, fara agenti patogeni; · pentru forajul cu instalatii ultrausoare si usoare de foraj, se obtine cel mai bun raport pret calitate, pretul de 30-40 euro / metru forat si tubat pentru o resursa de apa ieftina si curata, la debit bun si stabil Q=80-100 litri/min , suficient pentru gospodariile individuale din comunitatile rurale si suburbane; · intretinerea se poate face foarte usor si cu costuri minime; · metoda are avantajul ca se evita prabusirea (colapsul ) putului prin presiunea hidraulica a fluidului de foraj, si prin lipirea peretilor putului cu aditivi din fluidul de foraj. De aceea se poate fora adancimi mari, pe toata adancimea putului si pana la diametrul maxim, fara sa fie nevoie sa se tubeze in timpul forajului; tubajul se face la final, dupa terminarea forajului, se simplifica si se optimizeaza foarte mult tehnologia de foraj, comparativ cu complicatiile si improvizatiile care trebuie facute la saparea manuala uscata, unde trebuie folosit burlan de urmarire, trebuie tubat pe portiuni in timpul forajului si trebuie asigurate tuburile deja introduse contra prabusirii peste sapa manuala-crivac, iar uneori crivac-ul trebuie sa fie in constructie extensibila , pentru a putea fi introdus prin tuburile cu care s-a tubat deja.

        Metoda are avantajul ca permite cercetarea geofizica prin metoda carotaj electric-rezistivitate pentru depistarea straturilor de acvifer bogate in apa si curate, si pentru pozitionarea exacta pe adancime a filtrelor SCREEN de captare · Metoda are avantajul ca permite deznisiparea, limpezirea si punerea in productie eficienta a putului de apa prin folosirea metodei de deznisipare cu pompa MAMUT prin procedeul aer-lift, la adancimi mai mari de 30m, oferindu-se o resursa de apa ieftina si curata, la debit bun si stabil.

 

        Se permite un foraj ecologic, fara distrugerea proprietatii gospodariei individuale particulare, instalatiile ultrausoare si usoare de foraj sunt flexibile, au un grad ridicat de trasportabilitate, se pot strecura pe zone inguste de proprietate, au acces la zone inaccesibile instalatiilor mari, masive, pe autosasiu pentru locatiile de foraj.

 

        Puncte slabe: Comparativ cu celelalte metode prezentate pana acum, forajul mecanizat cu instalatii usoare si ultrausoare de foraj pentru gospodariile individuale din comunitatile rurale si suburbane, nu prezinta dezavantaje si puncte slabe, de aceea aceasta metoda de foraj hidrogeologic va fi luata in considerare in cadrul programului de cercetare actual.